Meet

Ny i Meet?

Om du inte använt onlinemöten i Meet tidigare, följ dessa korta instruktioner. https://support.google.com/a/users/answer/9282720?hl=sv&ref_topic=9348670

Google Meet är inte en klassrumsapplikation utan en lösning för onlinemöten. Deltagare är med på lika villkor och det kräver att man som lärare visar ledarskap och skapar en trygg miljö från början, på samma sätt som i ett fysiskt klassrum. Gör man det tror vi att Meet är den enklaste och snabbaste vägen för att hålla lektioner online.

Se denna introduktion skapad av Erik Näsström på Procivitas

Allmänna tips

Ljuset – Tänk på att försöka ha mörk bakgrund, ingen lampa eller fönster som ger motljus.

Ljudet – Detta är väldigt viktigt för en bra kommunikation. Välj att använda headset som ger det bästa talljudet och du hör bäst. Ett annat alternativ kan vara att använda en ljudpuck som har både mikrofon och högtalare.

Kameran – Kvaliteten på dator påverkar oftast också kvaliteten på inbyggd webbkamera. Ger kameran sämre bild är det att föredra att köpa en extern webbkamera.

Nätverk – Trådbundet nätverk är alltid att föredra, det är stabilare och har oftast snabbare uppkoppling. Använder du trådlöst är det viktigt att det trådlösa nätverket där du sitter är av hög kvalitet, stabilt och snabbt. Tänk på att är flera på samma trådlösa nät kan det dra ner effekten.


Elevreaktioner

Vi vet av erfarenhet att elever kan uppleva ett obehag när de visas via kamera i ett möte. Var noga med instruktioner till eleverna, de kan stänga av kameran direkt när de går med i ett möte. De deltar sedan i konversationen via chat-funktionen. Elever kan alltid chatta i ett möte. De kan även slå av mikrofon för andra deltagare. Lägg tid i början på att skapa ett bra mötesklimat.

Om du spelar in ett möte / en lektion måste du alltid först informera deltagarna.

Inspelning kan enbart ske av lärare som har ett Enterprise-konto.

Av integritetsskäl ska du inte publicera inspelningen på t ex Youtube. Dela från din Drive (sätt rätt behörighet på film-filen) till Classroom. Inspelade filmer återfinns i din Drive-mapp som heter Meet Recordings.

Inspelningskvalitén kan skifta

Inspelningskvalite kan skifta, särskilt det du fångar med kameran. Om du vill förklara vid whiteboard krävs oftast extern kamera och mick för att det ska bli bra. Håll inspelningen enkel och använd digitala tavlor och andra kompletterande verktyg.

Specialtips! När du på skärmen ser din egen kamerabild är den spegelvänd. men inspelningen som renderas och sparas i mappen Meet Recordings blir rättvänd!