Tekniskt stöd

för Academedias gymnasieskolor

Information om tekniskt stöd och support

Innehållsansvariga: Royne Berglund / Martin Kipowski

Academedia support

Academedia helpdesk har ny information om beställningar och arbetssätt. Här finner du även självhjälpsdokument.

Helpdesk >>>

Mjukvara

Vissa delar kan ju avhjälpas med genom att installera från internet “som vanligt” eller hjälpa dem remote. (se Fjärrstyrning) För de programvara som kräver licens eller som inte finns att ladda hem från internet har vi nu skapat en mapp där vi laddar upp program löpande. I skrivande stund finns Adobe för PC och Adobe och Autodesk för Mac där. Adressen till denna är:

Länk

PC, guide för Adobe

Mac, guide för Adobe

Guide för hantering av Autodesk

Ominstallation eller övriga mjukvaruproblem

I dagsläget finns det ingen lösning för att göra detta utanför skolans nät. Förslag är att göra iordning en lånedator och helt enkelt låta elever göra ett byte.

Extra rutiner för att hantera hemundervisning, underskott av datorer:

Ordinarie rutiner gäller om ni har underskott.

Fel på IT, hårdvara

Idag finns ingen annan lösning än att datorn lämnas in till skolan för att få ut en ny.

Fjärrstyrning

Vi har fått in många önskemål att kunna styra/hjälpa elever genom ett så kallar fjärrstyrningsprogram. (eg. Teamviewer). Under tiden vi tittar på det finns det en bra gratis funktion från Google.

Detta är Guiden för att eleven skall kunna motta hjälpa >>

Detta är guiden för att medarbetare skall kunna koppla upp sig till elevens dator>>

Internet för elever

Paket för bandbredd åt elever som inte har hemma kan beställas här >>

Detta kostar ca 325 kr i månaden och är stabilare internet än vad man får över ett kontantkort. Det tillkommer en engångsavgift som vi antagligen kommer att få tillbaka när vi återlämnar hårdvaran och säger upp abonnemanget.

Alternativt så kan man handla kontantkort med surf på direkt från teleoperatörers butiker till elever som har en mobiltelefon. Nackdelen är att det är inte lika stabilt. Fördelen är att det är lite billigare månadskostnad beroende på vad man köper och det blir ju ingen leverans då ni köper dessa på stan.

Google MEET/Hangout

Vi har fått indikationer på att vissa har problem med att elever kan bli organisatör för möten skapade i Classroom om de är först att koppla upp sig. Det finns i dagsläget inget sätt att stänga av denna funktion men det finns workarounds. Guide kommer snart.